PARTICIPATIE INTERVENTIE
Door verschillende oorzaken kan het zijn dat er een afstand tot de arbeidsmarkt is gecreëerd, denk hierbij aan ziekte,trauma,scheiding etc. Het gevolg is meestal dat men langere tijd uit het werkproces raakt en dat er weinig contact is met anderen buiten de eigen huiselijke kring. Als klant nog niet klaar is om een Werkfit of Naar Werk traject te volgen, dan kan dit traject worden ingezet. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek zal er samen besproken worden hoe het traject eruit komt te zien en wat de verwachtingen zijn.
Hierbij kan je denken aan:
- Meer zelfvertrouwen krijgen
- positief denken
- Oplossen van problemen
- Meer structuur in de dagelijkse zaken
- Kwaliteiten ontdekken Aanleren
- Verbeteren van sociale- en werknemersvaardigheden
- Sociaal Netwerk opbouwen en/of uitbreiden
- Angsten overwinnen
Doel van deze interventie is dat klant zodanig wordt geactiveerd dat hij deel kan gaan nemen aan activiteiten buitenshuis en een sociaal netwerk gaat opbouwen.
Toegepaste Methodieken zijn:
De motiverende gespreksvoering en methodiek van Hoogendijk; het Coaching model GROW en de zelfredzaamheidsmatrix. De Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM) is een instrument dat de zelfredzaamheid meet op verschillende domeinen, zoals: schuldenproblematiek, dagbesteding, huisvesting, gezin, relaties, geestelijke en fysieke gezondheid, verslaving, sociaal netwerk in brede zin, en maatschappelijke participatie. Bij de start/intakefase wordt de zelfredzaamheidsmatrix gebruikt om samen te kijken waar klant nu zit en welke problemen hij het eerst wil aanpakken.
Wij streven ernaar dat de klant weer toekomstperspectief heeft, het traject is succesvol als klant na afloop in staat is om deel te nemen aan een groter sociaal netwerk. Onze dienstverlening is gericht op 1-op-1 begeleiding.
BEVORDEREN MAATSCHAPPELIJKE DEELNAME
In dit traject begeleiden we mensen die fysiek en metaal sterker moeten worden door hun maatschappelijke deelname weer op te pakken. Een mooie start zou vrijwilligerswerk kunnen zijn. Het traject is succesvol als klant na afloop zich meer bewust is geworden van zijn persoonlijke drijfveren, voorzichtig weet te denken in arbeidsmogelijkheden, zich bewust is van zijn kwaliteiten en weer deelneemt aan sociale activiteiten/ vrijwilligerswerk.
Tijdens het eerste kennismakingsgesprek zal er samen besproken worden hoe het traject eruit komt te zien en wat de verwachtingen zijn.
Hierbij kan je denken aan:
- Het verhogen van de fysieke en psychische weerbaarheid
- Ondersteuning bij het opbouwen van zelfvertrouwen
- Elfredzaamheid en motivatie
- Leen grenzen te stellen
- Ontwikkelen en begeleiden naar vrijwilligerswerk
- Begeleiding bij Sociale Activiteiten zoals sporten, bewegen etc.
- Aansturen op sociale activering specifiek d.w.z. vrijwilligerswerk zoeken passend bij het gewenste werkgebied
- Baan ideeën bespreken
- Inzicht in kwaliteiten en competenties
Toegepaste Methodieken zijn:
- Biografisch werken Transitiemodel rouwverwerking
- Diagnostiek instrumenten RET de rationele Effectiviteitstraining is een methode om ongewenst gedrag of emoties om te buigen naar meer effectief gedrag of effectieve emoties
- Taakfunctie analyse; welke taken wel/niet voor de toekomst
- Doel van het bevorderen van maatschappelijke deelname is o.a. ook het werken aan het “Zelfbeeld en Zelfvertrouwen” en aan de toekomst.
BEGELEIDING BIJ SCHOLING
Om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen kan het soms nodig zijn om een scholing te volgen, maar de stap zetten en weer naar school gaan kan lastig zijn voor sommige klanten. Wij kunnen helpen om de scholing succesvol af te ronden.
Hierbij kan je denken aan:
- Begeleiden bij het zoeken van de juiste opleiding die bij klant past
- Huiswerkbegeleiding en ondersteunen bij het zoeken naar stageplaatsen
- Leren om grenzen te stellen
- Focus op de opleiding
- Motiveren en activeren
- Contacten onderhouden met docenten
- Ontwikkelen van discipline, vertrouwen en doorzettingsvermogen
- Inzien van nieuwe kansen
Doel is om tijdens scholing, wat volgens het UWV nodig is om aan het werk te gaan begeleiding te bieden voor het succesvol afronden van de opleiding. Onze dienstverlening is gericht op 1-op-1 begeleiding.
PRAKTIJKASSESSMENT
Praktijkassessment is een belangrijke stap op weg naar een werkplek die bij je passend is en is altijd op maat en is pas succesvol als klant klaar is voor de volgende stap. Middels een assessment krijgt kandidaat niet alleen inzicht wat de mogelijkheden en competenties zijn maar ook welke type werk passend is. Loopbaanadvies en loopbaanoriëntatie is een onderdeel van dit traject; de focus ligt op benutbare mogelijkheden i.p.v. de beperkingen centraal te stellen. Doel is om afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, dus inzetten op het verhogen van de belastbaarheid van de klant. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek zal er samen besproken worden hoe het traject eruit komt te zien en wat de verwachtingen zijn.
Hierbij kan je denken aan:
- Taakfunctieanalyse;
- Verbeteren verbale en non-verbale presentatievaardigheden
- Observeren in verschillende werksituaties
- Werken aan het ‘Zelfbeeld en Zelfvertrouwen en aan het toekomstgericht denken
- Evt. beroepskeuzetest
Methodieken:
- Biografisch denken
- omgaan met afwijzingen
- Mindfullness
- Walk and Talk sessies
- RET Training Kwaliteiten/competenties en succesverhalen
- Persoonlijke lessen uit het verleden
- Ambities en baanideeën bespreken
- Beïnvloeden van omstandigheden
- Trainen/ coachen van werknemersvaardigheden
- Onderzoeken en gebruikmaken van werkervaringsplekken of stagemogelijkheden bij nieuwe en bestaande relaties
- aansturen op sociale activering c.q. vrijwilligerswerk m.b.t. het gewenste werkgebied
- aanbieden vacatures
- leren op adequate wijze te solliciteren
Bureau ABC maakt hierbij gebruik van haar uitgebreide netwerk bij instellingen en bedrijven. De klant zal door ons worden geobserveerd in werksituaties. Dit alles met als doel; Wat vind je leuk, waar ben je goed in, is het lichamelijk haalbaar, wat zijn je valkuilen. Middels evaluatiegesprekken en de observatie van de klant in werksituaties kunnen wij een goed advies uitbrengen richting het UWV. Het UWV krijgt hierdoor inzicht op de mogelijkheden en belastbaarheid van klant met betrekking tot betaald werk.